Wil je gaan freelancen of ben je al freelancer? Of ben je juist een opdrachtgever die regelmatig zzp’ers inhuurt? In de wirwar van freelance avonturen en zakelijke samenwerkingen, steekt één wet er bovenuit in Nederland: de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties, beter bekend als de Wet DBA. In deze blog vertellen we je graag meer over de achtergrond van deze wet én wat dat voor jou betekent.
Het Verhaal Achter de Wet DBA
Er was eens de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie), die zzp'ers als een soort heilig schild beschermde tegen de vaste grond van loondienst. In 2016 werd de oude vertrouwde VAR vervangen door de Wet DBA. Geen bescherming meer met een papiertje, maar met modelovereenkomsten die de aard van jouw werkrelatie helder afbakenen.
Ontwikkelingen en Wijzigingen: Het Nieuwe Normaal
De afgelopen jaren heeft de overheid hard gewerkt om de regels verder te verduidelijken en aan te passen. Dit heeft geleid tot de introductie van aanvullende wetten, zoals de Wet Verduidelijking Arbeidsrelaties (Vbar)* en de Wet Toezicht Toelating Arbeidsmarkt (WTTA)**. Deze wetten moeten, samen met de Wet DBA, zorgen voor een duidelijker kader en betere handhaving van de arbeidsrelaties.
Voor de Zzp'ers: Vrijheid in Je Handen
Wat betekent dit nou voor jou als (aanstaande) zzp’er?
Voor de meeste zzp'ers draait hun werk vooral om autonomie: de vrijheid om zelf te bepalen hoeveel, waar en wanneer ze werken. En om zelf te kunnen kiezen voor welke opdrachtgevers ze graag aan de slag gaan.
De Wet DBA brengt vooral met zich mee dat je die vrijheid moet kunnen laten zien; aan de hand van een modelovereenkomst waarin de zelfstandige en de opdrachtgever expliciet vastleggen dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst of fictieve dienstbetrekking. Het bestaan als zzp’er draait zoals gezegd om autonomie: jij bepaalt hoe, waar en wanneer je werkt. Natuurlijk wel met wat restricties, maar het uitgangspunt is dat er geen sprake is van een gezagsverhouding en dat jij zelf bepaalt hoe je je werkzaamheden uitvoert. Geen baas dus die je vertelt wat je moet doen, maar een opdrachtgever die jou tijdelijk inhuurt voor jouw expertise en je uitdrukkelijk géén dienstbetrekking biedt.
Administratie is daarbij belangrijk, altijd al geweest! Denk daarbij aan de facturen die je met trots verstuurt en aan de nauwgezette urenregistraties die jouw zelfstandigheid onderstrepen, maar dus ook aan de verplichte modelovereenkomst die je – in het kader van de Wet DBA – met opdrachtgevers sluit. Klinkt als veel werk? Misschien wel, maar het beschermt je tegen werkgevers die een ‘goedkope werknemer’ willen en het zorgt ervoor dat je vol vertrouwen kunt blijven freelancen.
Voor de Opdrachtgevers: Helderheid en Vertrouwen
Hey daar, opdrachtgevers!
Jullie willen de beste mensen inhuren zonder gedoe, toch? De Wet DBA biedt ook jullie zekerheid. Door gebruik te maken van modelovereenkomsten, laten jullie zien dat jullie niet op zoek zijn naar een goedkope werknemer, maar naar een écht zelfstandige professional met een unieke skillset. Geen paniek over schijnzelfstandigheid. Als jullie duidelijke afspraken maken over het resultaat van de opdracht en een redelijke vergoeding bieden aan de zzp’er, is er niets aan de hand. Zolang jullie de zzp’er voldoende vrijheid geven voor uitvoering van het werk en niet te veel willen micromanagen, blijven jullie in de veilige haven van zakelijke samenwerking.
Zit je nog met vragen over wat de Wet DBA betekent voor jou als opdrachtgever? Win dan vooral juridisch advies in. Zo weet je precies waar je aan toe bent en heb je geen slapeloze nachten meer over mogelijke boetes.
Tips voor een Succesvolle Freelance ReisDus, hoe navigeer je door deze zee van wetgeving en blijf je toch volop genieten van je freelance avonturen? Hier zijn wat handige tips:
- Kies de Juiste Modelovereenkomst. Er zijn er genoeg, dus zoek de modelovereenkomst die het beste past bij jouw specifieke werkrelatie.
- Houd je Vrijheid Vast. Blijf als zzp’er trouw aan je zelfstandigheid. Zorg ervoor dat je altijd kunt bewijzen dat je de kapitein bent van je eigen schip.
- Communicatie is Key. Praat met je opdrachtgever. Openheid over verwachtingen en werkprocessen zorgt voor een soepel avontuur.
- Blijf op de Hoogte: Wetten veranderen sneller dan je denkt. Houd jezelf op de hoogte van nieuwe richtlijnen en pas indien nodig je koers aan.
De Wet DBA mag dan wel wat papierwerk met zich meebrengen, maar hij beschermt zzp'ers en biedt tegelijkertijd opdrachtgevers de zekerheid die ze nodig hebben. Het is kortom de sleutel tot een succesvolle samenwerking.
* WTTA: Deze wet richt zich op het aanscherpen van de eisen waaraan arbeidsbemiddelaars moeten voldoen, om malafide praktijken en schijnzelfstandigheid te bestrijden.
** Wet Vbar: Deze wet specificeert de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer verder, met een nadruk op tariefgrenzen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan.
Meer weten?
Neem dan contact op met Tim Küchler via
tim@a2legal.nl.